Global Ministerial Dialogue on Science Diplomacy

Catedra UNESCO “Inginerie pentru Societate” din cadrul Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București a participat la Conferința ministerială globală privind diplomația științifică, organizată în ultimele două zile sub egida UNESCO. Evenimentul a reunit miniștri, oficiali guvernamentali și actori din domeniul științelor din întreaga lume, având ca obiectiv principal sublinierea rolului strategic pe care științele și inovația tehnologică îl joacă în societatea contemporană.

În cadrul conferinței, dezbaterile s-au concentrat pe teme esențiale, aliniate cu mandatul UNESCO în domeniul științelor naturale și cu direcțiile de acțiune promovate de Catedra noastră. Printre acestea s-au regăsit: accesul deschis la rezultatele cercetării științifice, protejarea și siguranța cercetătorilor, integrarea principiilor etice în utilizarea tehnologiilor emergente, valorizarea conexiunii dintre știință și patrimoniu cultural, educația STEM, precum și consolidarea politicilor publice bazate pe date și dovezi științifice.

Catedra UNESCO “Inginerie pentru Societate” a fost reprezentată la acest eveniment de către profesorul universitar dr. Sorin Eugen Zaharia, coordonatorul Catedrei, care a susținut rolul educației și cercetării aplicate în sprijinul diplomației științifice. Activitatea Catedrei reflectă angajamentul continuu pentru promovarea cooperării internaționale în domeniul cercetării și educației, prin participarea la proiecte europene și internaționale, dedicate STEM, transporturilor aeriene și dezvoltării durabile.

De asemenea, ne-am bucurat de prezența reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al României, domnul Andrei Luca, director al Direcției pentru Diplomație Culturală, Educație și Știință, și președinte al Rețelei UE a responsabililor pentru diplomație științifică din Statele Membre. În intervenția sa, domnul Luca a evidențiat importanța colaborării multilaterale și necesitatea integrării diplomației științifice în definirea de politici publice sustenabile și incluzive, capabile să valorifice potențialul noilor tehnologii, în beneficiul tuturor.

Pentru Catedra UNESCO “Inginerie pentru Societate”, participarea la acest eveniment a reprezentat un prilej valoros de a reafirma misiunea sa: promovarea dialogului dintre mediul academic, factori decizionali și societatea civilă, în sprijinul utilizării responsabile și echitabile a progresului științific și tehnologic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *